Wat zijn de vooruitzichten van 2023 binnen de bouw? In het nieuws staan steeds meer berichten over uitstel van projecten en in sommige gevallen worden projecten afgelast. Maar hoe komt dit? En hoe ontwikkelt dit zich verder in 2023?
Toenemende prijzen
In 2022 beleeft de bouw hoogtijdagen, nog nooit eerder werd er zoveel geproduceerd als dit jaar. We zien wel in het derde kwartaal van 2022 dat de groei afvlakt. De eerste maanden 2023 is de verwachting dat deze doorzet.
Maar hoe komt dit? Sinds de pandemie en de oorlog in Oekraïne zijn de kosten gegroeid. Bouwmaterialen worden duurder, de kosten van de bouwproductie groeien en er is een groot personeelstekort binnen de bouwsector. Nieuwbouwprojecten worden uitgesteld en in sommige gevallen zelfs afgelast.
Stikstof
Naast de toenemende prijzen is er nog iets bijgekomen dat de bouw bezig houdt: stikstof! Veel bouwprojecten liggen stil. Tijdens het bouwen komen er veel stikstofdeeltjes vrij. De oorzaak van de uitstoot zijn de graafmachines, vrachtwagens, kranen, bulldozers en shovels.
Om dit te beperken zijn er nieuwe maatregelingen ingediend. Volgens de nieuwe richtlijnen van de Europese Unie moeten in de gebruiksfase en de bouwfase de stikstofuitstoot worden berekend. De regels zijn sinds 2 november van kracht gegaan.
Groeiperspectieven
Ondanks de problemen zijn er nog grote groeiperspectieven binnen de bouw. Door de hoge energieprijzen stappen mensen over naar alternatieve energiebronnen. Denk aan zonnepanelen, warmtepompen en extra isolatie. Er is dus nog veel te winnen in de renovatie en verduurzamingssector!
In 2030 wilt het kabinet de broeikastuitstoten met 50% verminderen en in 2050 klimaatneutraal zijn. Om dit te bereiken zijn grote projecten aan de gang om ervoor te zorgen dat alle huizen in Nederland zijn verduurzaamd.
Volgens een artikel van NOS zijn nog 1,5 miljoen(!) slecht geïsoleerde woningen in Nederland. Er worden nu jaarlijks zo’n 30.000 woningen aardgasvrij gemaakt en rond de 100.000 geïsoleerd. Het doel van het kabinet is om 2,5 miljoen woningen geïsoleerd hebben voor 2030.
Dat betekent dat 300.000 woningen per jaar verduurzaamd moeten worden om op schema te blijven. Dit biedt kansen in de renovatie en verduurzaming sector voor 2023!
Wat kunnen wij voor jou bieden?
Door het grote netwerk dat Edison Projectmanagement biedt, kunnen wij jou helpen met het vinden van een nieuwe uitdaging in de Nieuwbouw en in de Renovatie en Verduurzaming. Door middel van opleidingen en cursussen kan je jezelf verder ontwikkelingen in deze sectoren.